Patagonian gray fox: cechy, siedlisko, niebezpieczeństwo wyginięcia

Szary lis patagoński ( Lycalopex griseus ) jest ssakiem łożyskowym należącym do rodziny psowatych. Rozprowadzany jest po obu stronach pasma górskiego Andów, obejmując kraje Chile i Argentyny. Fu i wprowadzony w 1953 r. Na wyspie Tierra de Fuego. Celem było kontrolowanie europejskich królików, które stały się gatunkiem szkodliwym dla ekologii tego obszaru.

Jednak to zwierzę wpłynęło na faunę tego regionu, rywalizując o terytorium i jedzenie z Culpeo Fox . Zwykle zamieszkuje wiele regionów, od poziomu morza do 3000 metrów wysokości. W tym zakresie preferuje stepy, otwarte krzaki, obszary przybrzeżne i pustynie.

Rozmiar szarego lisa patagońskiego może wynosić od 70 do 96 centymetrów, łącznie z ogonem. Sierść jest żółtawo-szara, z czarnymi i białymi włosami na plecach. Jego nogi są czerwonawo-brązowe i mają ciemną plamę na udzie, która charakteryzuje gatunek.

Oprócz patagońskiego szarego lisa, to zwierzę jest również znane jako mały szary lis, lis pampa, chilla lub lis szary pampa.

Zachowanie

Ogólnie rzecz biorąc, ten kanion przedstawia samotne nawyki. Jednak w okresie godowym samiec dołącza do samicy, aby razem wychować szczenięta. Szary lis patagoński może być aktywny przez cały dzień, ale przez większość czasu wykonuje swoje czynności w nocy lub w półmroku.

Organizacja społeczna to para monogamiczna, która może być uzupełniana przez inne kobiety, które pomagają w wychowaniu. W tej grupie również żyją niektórzy mężczyźni i mogą występować związki poligamiczne.

Funkcje

Lycalopex griseus ma wydłużone ciało, którego długość, bez ogona, może wahać się od 40 do 68 centymetrów. Waga waha się od 2, 5 do 4, 5 kg. Ogon jest krzaczasty i długi, co stanowi około 40% całkowitej długości zwierzęcia.

Szkielet jest cienki, z wydłużonymi kończynami. Tylne nogi są dłuższe niż inne gatunki psowatych, co daje zwierzęciu dodatkowy zastrzyk, gdy musi skoczyć na zdobycz.

Wszystkie nogi mają poduszki, które umożliwiają amortyzację upadków i uderzeń, chroniąc w ten sposób stawy i kości kończyn. Ponadto struktury te zapobiegają utracie ciepła ciała, podczas gdy mogą oferować pewne informacje sensoryczne, które można wykorzystać do polowania.

Aby przyczynić się do utrzymania wewnętrznego ciepła organizmu, krótsze włosy pokrywają prawie 30% ciała szarego lisa patagońskiego. Tak więc można to znaleźć w niektórych częściach twarzy, takich jak usta, górna część głowy i wokół oczu.

Oprócz tych obszarów, gdzie utrata ciepła pomaga ciału zwierzęcia ostygnąć, krótkie futro znajduje się również na nogach i uszach.

Zabarwienie

Sierść jest żółtawo-szara, chociaż z tyłu ma zazwyczaj czarne i białe włosy. Niektóre z nich wyróżniają się tym, że są białe u podstawy i czarne na końcu.

Nogi patagońskiego szarego lisa mają czerwonawo-brązowy odcień z ciemną plamką na każdym udzie. Ogon jest gruby i bardzo długi, przedstawiając pas grzbietowy i plamkę na czarnej końcówce. Brzuch jest jasnoszary.

Głowa graniczy z bielą, a pysk ma ciemnoszary odcień. Obszar szczęki ma bardzo wyraźną czarną plamę.

Głowa

Twarz jest wąska. Znajdują się w nim dwa duże uszy i spiczasty pysk. Oczy znajdują się w przedniej części, zapewniając zwierzęciu widzenie obuoczne, bardzo ważne dla polowania na zdobycz.

Zęby trzonowe są duże, z hipokonią wyraźną. To, wraz z językowym cingulum, nadaje tym zębom zakrzywiony kształt. Zęby cielesne mają wybitny pierwotniak, w porównaniu z wymiarami reszty zęba.

Siedlisko i dystrybucja

Jest to gatunek należący do południowego stożka Ameryki Południowej. Geograficznie Lycalopex griseus zajmuje pas po bokach pasma górskiego Andów, obejmując Chile i Argentynę.

W Argentynie znajduje się w zachodniej półpustynnej strefie, od Andyjskiego pogórza po południk 66 ° na zachód, rozciągając się w kierunku południowej części Rio Grande, docierając do wybrzeża Atlantyku.

Gatunek ten znajduje się w argentyńskich prowincjach Salta, Jujuy, Catamarca, Tucumán, La Rioja, Santiago del Estero i San Juan. Ponadto zamieszkują na zachód od La Pampa i San Luis, Mendozy, Neuquén, Santa Cruz, Rio Negro, Chubut i Ziemi Ognistej.

Dystrybucja na terytorium chilijskim rozciąga się od prowincji Atacama po Cieśninę Magellana i Ziemię Ognistą, gdzie została wprowadzona w 1951 r. W celu kontrolowania inwazji Oryctolagus cuniculus .

Obecność Lycalopex griseus na południowym wybrzeżu Peru może sugerować nowy podgatunek, ponieważ znajduje się dalej na północ od jego tradycyjnego położenia. Oprócz tego, jest oddzielony od innych podgatunków, ze względu na barierę biogeograficzną, która tworzy pustynię Atacama w północnym Chile.

Siedlisko

W Chile szary lis patagoński może mieszkać w pobliżu obszarów zurbanizowanych. Preferuje jednak wiejskie sektory południa i centrum kraju. Obejmuje to zarówno osoby blisko wybrzeża, jak i te na pogórzu.

Gatunek ten zwykle zamieszkuje krzewy, pastwiska, niskie góry i równiny, gdzie roślinność taka jak Stipa spp., Festuca spp . lub Antarktyda Nothofagus . W niektórych przypadkach zaobserwowano to w miejscowościach o wysokości od 3500 do 4000 metrów.

Znajduje się również w regionach półsuchych i jałowych. Chociaż nie jest powszechne, aby zobaczyć patagońskiego szarego lisa w gęstych ekosystemach roślinnych lub w wąwozach, zwykle odwiedza je w poszukiwaniu niektórych owoców.

Chillas, znany także jako Lycalopex griseus, toleruje ekstremalne zmiany klimatyczne. Świadczy o tym jego zdolność do rozwoju zarówno w suchych, jak i ciepłych obszarach, a także w wilgotnych i zimnych regionach. Tak jest w przypadku Ziemi Ognistej, której średnia roczna temperatura wynosi 7 ° C.

Niebezpieczeństwo wyginięcia

Populacja lisa patagońskiego stopniowo się zmniejszała. W konsekwencji, organizmy międzynarodowe dla ochrony istot żywych obejmują to zwierzę w obrębie gatunków, które zasługują na szczególną uwagę.

Dlatego właśnie Lycalopex griseus wydaje się integrować czerwoną listę IUCN, skatalogowaną jako canid w stanie niższego ryzyka.

Istnieje kilka przyczyn, które spowodowały spadek populacji. Po pierwsze, zwierzęta te są upolowane, aby sprzedawać swoje skóry na rynku. Szacuje się, że między 1980 a 1983 r. Z Argentyny wywieziono ponad 382 000 skór. Większość z nich wysłano do Szwajcarii, Włoch i Niemiec Zachodnich.

Również szary lis patagoński jest uważany przez rolników za zagrożenie, więc jest upolowany. Powodem tej akcji jest atakowanie jagniąt, drobiu i zwierząt gospodarskich z gospodarstw znajdujących się w pobliżu ich naturalnego siedliska.

Akcje

Szary lis patagoński znajduje się w Załączniku II CITES. W Argentynie jest w pełni chroniony w San Luis i Catamarca. Jednak w 5 kontynentalnych prowincjach Ziemi Ognistej i Patagonii polowanie i komercjalizacja skóry to legalne działania.

Zgodnie z prawem chilijskim wszystkie populacje Lycalopex griseus tego kraju są chronione, z wyjątkiem tych, które mieszkają w Tierra de Fuego. Są one uważane za gatunek, który powoduje poważne szkody, ponieważ atakuje inne zwierzęta, powodując brak równowagi ekologicznej.

Reprodukcja

Gatunek ten osiąga dojrzałość płciową około rok po urodzeniu. Krycie na ogół odbywa się między sierpniem a październikiem. Ciąża trwa zwykle około 53 i 58 dni, po których rodzi się od 4 do 6 dzieci.

Miesiąc po urodzeniu młodzi zaczynają opuszczać norę. Jednak dopiero po 6 lub 7 miesiącach przeprowadzają się do innych obszarów. Podobnie jak reszta ssaków, samica tego gatunku ssie młode, około 4 lub 5 miesięcy.

Badania przeprowadzone w Patagonii na temat procesu rozmnażania L. griseus wskazują, że system krycia jest monogamiczny. W tym celu para dołącza do reprodukcji, utrzymując swoje terytorium przez długi czas. Pozostałe kobiety z grupy mogłyby współpracować przy wychowywaniu szczeniąt.

Ponadto, w tym spółdzielczym systemie rodzicielskim oboje rodzice są zaangażowani w opiekę nad szczeniętami. Samiec pomaga również dostarczać pokarm całej rosnącej rodzinie.

Te zachowania integracyjne przynoszą korzyści grupie, między innymi dzięki temu, że więcej szczeniąt może przeżyć w miocie.

Odżywianie

Szare lisy patagońskie są wszystkożerne. Wśród gatunków, które składają się na jej dietę, są różne zwierzęta, takie jak króliki, ptaki, owady, jaszczurki, skorpiony, gryzonie i żaby. Kozy i owce nie są istotną częścią diety Lisa Patagońskiego, chociaż mogą jeść swoją padlinę.

Dieta Lycalopex griseus jest uzupełniona nasionami i niektórymi owocami, wśród których są Lithraea caustica, Cryptocarya alba i Prosopanche spp. Ponadto spożywają trawy i rośliny dwuliścienne.

Specjaliści od ekologii żywności wskazują, że niektóre populacje tego gatunku są oportunistami troficznymi. Tak więc, szary lis patagoński zabiera jedzenie zgodnie z ich dostępnością w habitacie.

Inne grupy wykazują selektywne zachowanie wobec zdobyczy. Dlatego zużywają go w obfitości, bez względu na to, ile jest. Nawet możliwe jest, że populacja może mieć oba zachowania, w zależności od okoliczności środowiska, w którym się znajduje.

Odmiany żywności

Twoja dieta może się zmieniać sezonowo. Zimą pancerniki i gryzonie są prawdopodobnie ich ulubioną zdobyczą, chociaż mogą również jeść padlinę. Jesienią jagody są jednym z ulubionych potraw.

Różni się również w każdej z różnych przestrzeni geograficznych, w których zamieszkuje. Na Falklandach 80% diety tego zwierzęcia reprezentują ssaki i ptaki. Na północy i centrum Chile dieta jest tworzona głównie przez gryzonie.

Głównymi składnikami diety w Ziemi Ognistej są owoce Berberis buxifolia i małe zwierzęta. Kiedy żyje na preriach, zużywa zające i padlinę, podczas gdy na obszarach o mniejszej szerokości geograficznej zjada gryzonie.