Puma concolor: cechy, klasyfikacja, niebezpieczeństwo wyginięcia, siedlisko

Puma ( Puma concolor ) jest ssakiem łożyskowym należącym do rodziny Felidae, którego jest czwartym dużym gatunkiem. Jego dystrybucja jest jednym z najbardziej rozległych ssaków na całym kontynencie amerykańskim, położonym z południowego wschodu Alaski na południe od Chile i Argentyny.

Jedną z jego cech jest jednolity kolor sierści, bez plam i pasków. Może być żółtawo-brązowy lub szarawy, chociaż może mieć również srebrno-szary kolor. Innym aspektem, który go wyróżnia, jest jego ciężki i długi ogon, który mierzy około dwóch trzecich całkowitej długości ciała.

W przeciwieństwie do większości dużych kotów, puma nie może ryczeć, ponieważ brakuje jej anatomicznej struktury morfologicznej do emitowania tego typu dźwięku. Potrafi jednak wokalizować pomruki, gwizdki, a nawet „piosenkę”, której używa do komunikacji w kryciu i kiedy jest ze szczeniętami.

Puma concolor, znana również jako lew Andów, żyje w różnorodnych regionach, takich jak bagna, lasy, zarośla, pustynie i andyjskie góry Ameryki Południowej.

Ewolucja

Puma należy do podrodziny Felinae, chociaż niektóre jej cechy fizyczne są bardzo podobne do dużych kotów, które tworzą podrodzinę Pantherinae.

Rodzina Felidae pochodzi z Azji, gdzie żyli około 11 milionów lat temu. Historia ewolucyjna członków tej grupy opiera się na analizie mitochondrialnego DNA, ze względu na jej skromny zapis kopalny.

Dzięki niedawnym badaniom wiadomo, że wspólny przodek rodzajów Puma, Leopardus, Felis, Lynx i Prionailurus wyemigrował przez most Beringa do Ameryki, co miało miejsce między 8 a 8, 5 mln lat temu.

Później te linie rozdzieliły się. Koty Ameryki Północnej przybyły do ​​Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej w ramach Wielkiej Wymiany Amerykańskiej, po utworzeniu Przesmyku Panamskiego.

Funkcje

Kończyny

Kończyny pumy są muskularne i krótkie. Ma szerokie nogi, poprzednie mają pięć palców, a następne cztery. Pazury są ostre i chowane, o zakrzywionym kształcie.

Jego duże nogi sprzyjają zdolności tego gatunku do wykonywania wyścigów dużych prędkości na krótkich dystansach, osiągając od 64 do 80 km / h. Dodatkowo przyczynia się do wielkich skoków i wspinania, co pozwala mu zdobyć zdobycz lub uniknąć zagrożenia. W połączeniu z tym cougar może pływać.

Głowa

Głowa jest okrągła, z oczami skierowanymi do przodu. Uszy są długie, z zaokrągloną końcówką. Ma krótką i szeroką czaszkę z łukowatym czołem.

Szczęka, mimo że jest mała, jest silnie skonstruowana. Ta struktura kości wraz z silnymi mięśniami szyi, chowanymi pazurami i kończynami tylnymi pomaga kotowi chwytać i trzymać duże zwierzęta, na które poluje.

Nos tworzą szerokie kości. Trzecie zęby trzonowe, zwane zębami karnacyjnymi, są ostre. Te zęby służą do rozdarcia i przecięcia ofiary.

Kuguary, w przeciwieństwie do tak zwanych „wielkich kotów”, nie mogą ryczeć. Jest to spowodowane, oprócz posiadania szerokiej czaszki i rozszerzonego pudła czaszki, które nie ma gnyka. Ponadto jego krtań nie jest wyspecjalizowana do generowania ryku, który charakteryzuje niektóre z kotów.

Rozmiar

Samce mierzą około 2, 4 metra, od nosa do ogona. Samice mogły mierzyć średnio 2, 05 metra. Ogon ma zwykle długość od 63 do 95 centymetrów.

Waga samców waha się od 53 do 100 kilogramów, podczas gdy samice ważyły ​​od 29 do 64 kilogramów.

Rozmiar Puma concolor zwykle ma różne warianty w zależności od siedliska, w którym się znajduje. W ten sposób ci, którzy mieszkają w regionach w pobliżu równika, są mniejsi niż ci, którzy znajdują się na południe i na północ od wyobrażonej linii geograficznej.

Płaszcz

Płaszcz kuguara jest krótki i ma grubą teksturę. Oprócz tego kolor jest jednolity. Jednakże mogą istnieć różnice tonalności między różnymi gatunkami.

Zabarwienie górnych części ciała może być od żółtawo brązowego do szarawo brązowego lub srebrnoszarego. Ten aspekt może być związany z charakterystyką geograficzną i stacjami miejsca, w którym żyje.

Brzuch ma zwykle jaśniejszy kolor. Podobnie klatka piersiowa i gardło są czyste, białe. Puma ma różowy nos, otoczony czarną, kolor, który rozciąga się na usta. Na brązowym odcieniu ciała wyróżnia się czarny kolor czubka ogona, paski pyska i obszar za uszami.

Taksonomia

Królestwo zwierząt.

Subreino Bilateria.

Filum Chordata.

Subfilum kręgowców.

Nadklasa Tetrapoda.

Klasa ssaków.

Subclass Theria.

Infringe Eutheria.

Zakon Carnivora.

Suborder Feliformia.

Rodzina Felidae.

Rodzaj Puma

Gatunki Puma concolor (Linnaeus, 1771)

Klasyfikacja (typy Cougars z kolorem )

Istnieje sześć podgatunków Puma concolor, każdy z własnymi cechami i różnymi lokalizacjami geograficznymi.

Puma concolor anthonyi (Nelson i Goldman, 1931)

Znajduje się na wschód od Ameryki Południowej, w szczególności na północny wschód Argentyny, na wschód od Brazylii, Urugwaju, na południu Wenezueli i na wschód od Paragwaju. Ten koci, znany jako puma wschodniej Ameryki Południowej, preferuje dzikie miejsca i może w końcu zbliżyć się do ośrodków miejskich.

Puma concolor cabrerae (Pocock, 1940)

Argentyński kuguar, choć wyginął w dużej części pierwotnego siedliska, znajduje się obecnie na zachód od Paragwaju, Boliwii i Argentyny Środkowej i Północno-Zachodniej.

Puma concolor concolor (Linnaeus, 1771)

Mieszka w Kolumbii, na zachód od Brazylii, Peru, na północ od Boliwii i Wenezueli. Puma Ameryki Południowej może współistnieć z jaguarem, jak to się dzieje w Parku Narodowym Sangay w Ekwadorze. Dieta tego koci może obejmować wikunę, zające i guanako.

Puma concolor costaricensis (Merriam, 1901)

Gatunek ten wyginął w dużej części pierwotnego siedliska. Można go jednak znaleźć w Panamie, Kostaryce i Nikaragui. Kuguar z Ameryki Środkowej żyje w wilgotnych, galeryjnych i suchych lasach, ale woli zalesione wąwozy i łańcuchy górskie.

Puma concolor couguar (Kerr, 1792)

Mieszka w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Jego populacja zmalała, więc można go obecnie znaleźć w zachodniej Kanadzie i Stanach Zjednoczonych.

Amerykański kuguar charakteryzuje się jednorodnym cynamonowym kolorem, bez plam. Jego sierść ma solidny cynamonowy kolor, a waga waha się od 15 do 80 kilogramów.

Niebezpieczeństwo wyginięcia

Populacja puma zaczyna się zmniejszać, co zwróciło uwagę organizacji międzynarodowych. Populacja reprodukcyjna została oszacowana przez IUCN na mniej niż 50 000, z tendencją spadkową.

Aby zapobiec dalszemu spadkowi, IUCN sklasyfikował to zwierzę jako gatunek o mniejszym znaczeniu w odniesieniu do jego możliwego wyginięcia. Oprócz tego jest on zawarty w Załączniku II CITES iw Załączniku I do podgatunków Ameryki Środkowej i Wschodniej.

W niektórych siedliskach stwarza poważne problemy, które zagrażają jego przetrwaniu. W 1973 roku puma żyjąca we wschodniej Ameryce Północnej została zaliczona do zwierząt zagrożonych wyginięciem. Następnie, w 2018 roku, US Fish and Wildlife Service ogłosił wyginięcie pumy w tym regionie.

Przyczyny

Polowanie

Jest to jeden z głównych powodów zmniejszenia populacji pum. W niektórych przypadkach te kotki zabijają bydło z gospodarstw znajdujących się w pobliżu ich siedliska, co zdarza się bardziej niż zwykle. Powoduje to, że poluje się na nie, aby zapobiec dalszym atakom.

Prawodawstwo niektórych stanów, jak w Kalifornii, chroni ten gatunek, zabraniając jego chwytania. Jednak w innych podmiotach dozwolone jest polowanie sportowe.

Fragmentacja siedlisk

Obszar, w którym życie Puma concolor jest zakłócane przez wyrąb i różne działania człowieka, takie jak budowa dróg, urbanistyki i terenów dla rolnictwa.

Wypadki

W stanie Floryda od 1979 r. Do 1991 r. 50% zgonów było spowodowanych zderzeniem tych zwierząt z pojazdami silnikowymi, gdy przekraczały one wozy lub drogi.

Akcje

Puma concolor jest chroniona w większości obszarów, na których żyje, zakazując jej polowań m.in. w Argentynie, Boliwii, Brazylii, Kostaryce, Panamie, Chile, Kolumbii, Wenezueli i Urugwaju.

Pomimo tych przepisów trwa kłusownictwo pumy. W związku z tym specjaliści podnoszą konieczność wdrażania programów, które przyczyniają się do rozwiązania konfliktu, który powoduje deprawację bydła ze strony członków tej grupy.

Ponadto ustanowienie korytarzy dzikich zwierząt i obszarów o szerokim zasięgu może sprzyjać zrównoważeniu populacji tego gatunku.

Siedlisko i dystrybucja

Zasięg dystrybucji pumy jest jednym z najszerszych na półkuli zachodniej, biorąc pod uwagę wszystkie ssaki lądowe. Zamieszkuje prawie cały kontynent amerykański, od Kanady po południowe Chile i Argentynę. Obejmuje to Stany Zjednoczone, Meksyk, całą Amerykę Środkową i Amerykę Południową.

Kraje, w których puma uznawana jest za rodzimą to Meksyk, Kanada, Belize, Stany Zjednoczone, Salwador, Kostaryka, Gwatemala, Boliwia, Kolumbia, Chile, Argentyna, Gujana, Ekwador, Gujana Francuska, Honduras, Nikaragua, Panama, Surinam, Paragwaj, Panama, Brazylia, Wenezuela i Peru.

Jednak zasięg kuguara został zmniejszony. Pojawienie się europejskich kolonizatorów w Ameryce Północnej spowodowało wyginięcie tego gatunku w całym regionie wschodnim, pozostawiając jedynie pozostałą populację na Florydzie.

Puma może żyć w różnych siedliskach, od nizin po wysokie góry Andów, jak te istniejące w południowym Peru, na wysokości 5800 metrów nad poziomem morza. Tak więc, chociaż preferuje siedliska z gęstą roślinnością, można je znaleźć w miejscach otwartych, gdzie pokrywa roślinności jest niewielka.

Zamieszkuje także lasy pierwotne i wtórne, namorzyny, krzaki, otwarte pamramy i subalpejskie pastwiska. W Ameryce Łacińskiej gatunek ten często dzieli swoje siedlisko z jaguarem, zwłaszcza w gęstych lasach.

Jedzenie

Puma jest zwierzęciem mięsożernym, którego dieta opiera się wyłącznie na mięsie. W swoim zasięgu występowania ofiara obejmuje gatunki kopytne, takie jak łosie, jelenie, jelenie bieliki, karibu, jelenie i karibu.

Jako ogólny drapieżnik poluje także na mniejsze zwierzęta, wśród których są piżmak, wiewiórki, bóbr, jeżozwierz, szop, kojot, skunks paskowany, żbik i króliki.

Ponadto możesz łapać ptaki, ryby, a nawet ślimaki. Czasami może atakować zwierzęta domowe, takie jak cielęta, kozy, owce, świnie i drób.

Puma concolor ma szczególny sposób na polowanie na dużą zdobycz. Chociaż jest w stanie szybko biegać, woli zasadzkę.

Gdy zwierzę zostanie zauważone, czai się w milczeniu. Następnie przeskakuje na grzbiet i potężnym ugryzieniem u podstawy czaszki łamie kark zwierzęcia. Kiedy już umrze, zwykle ukrywa ofiarę pod gruzami i liśćmi, będąc w stanie przeciągnąć ją do 350 metrów od miejsca, w którym została schwytana.

W ciągu dnia często odpoczywa w odległości mniejszej niż 50 metrów od miejsca, gdzie znajduje się zapora. Każdej nocy puma idzie do miejsca, w którym ją ukrył, aby się nakarmić.

Reprodukcja

Samica Puma concolor osiąga dojrzałość płciową od 18 do 36 miesięcy. Samiec mógł rozmnażać się po trzecim roku życia. Jest to czynność reprodukcyjna do 20 roku życia, podczas gdy kobieta jest do 12. roku życia. Cykl rui trwa 23 dni, z rui około 8 do 11 dni.

Puma jest samotnym zwierzęciem, z wyjątkiem sezonu reprodukcyjnego i kiedy samica hoduje młode. Kiedy kobieta jest w cieple, emituje wokalizacje, aby wskazać samcowi, że jest gotowa do parzenia się. Pociera także niektóre części ciała o drzewa i krzewy.

Samiec odpowiada na to wezwanie wyciem, a kiedy jest blisko samicy, pachnie okolicą narządów płciowych. Zaloty mogą wystąpić o każdej porze roku. Jednak w tych pumach, które zamieszkują północ, zachowania te są częstsze w miesiącach od grudnia do marca.

System krycia tego gatunku jest poligyniczny. Może rozmnażać się o każdej porze roku, chociaż w wysokich szerokościach geograficznych narodziny zwykle występują w lecie. Ciąża trwa od 82 do 96 dni, dzięki czemu można urodzić miot nawet trzech szczeniąt.

Kochanie

Młode rodzą się ważąc 500 gramów, z plamami na ciele i ślepymi. W wieku 10 dni mogą otworzyć oczy i mieć pierwsze zęby. Matka karmi je piersią do 40 roku życia, pozostając razem, aż szczeniak skończy 26 miesięcy.